A Fradi-szív diadala volt ez a győzelem

Az lesz a bajnok, aki ezeket a meccseket megnyeri!

Remek hangulatban, közel 11 ezer néző előtt sokáig vezetett a Zalaegerszeg, de a végén a bajnok örülhetett. 

 

Sokáig vezetett a Ferencváros ellen a Zalaegerszeg, de a vendégek két cserejátékosuk révén fordítani tudtak (1–2) a labdarúgó NB I 2. fordulójából most bepótolt bajnoki mérkőzésen.
Nyilatkozatok:
dr. Dobos Barna: — Papíron minden a Ferencváros mellett szól: a kerete, a lehetőségei, az eredményeik, de azt megígérhetem, hogy mindent meg fogunk tenni a pályán, hogy ezt felborítsuk. Nagy öröm volt számunkra, hogy az eddigi meccseinken jelentős számú szurkolósereg buzdított minket, ezúttal pedig teltház lesz, ami óriási pluszt ad a csapatnak. Bízom benne, hogy egy igazi futballünnep lesz ma Zalaegerszegen, amiért mi a pályán próbálunk mindent megtenni.
Szerhij Rebrov: — Biztos vagyok benne, hogy egy nehéz mérkőzés lesz, telt ház előtt játszunk majd, mind a két csapat és a szurkolók is nagyon várnak már erre a találkozóra. Számunkra most az a legfontosabb, hogy minél előbb regenerálódni tudjunk, hosszú nap volt a csütörtöki, pénteken pedig még egy hosszú repülőút is fárasztotta a játékosokat. Mindentől függetlenül készen állunk az újabb kihívásra, és megfelelő állapotban leszünk, hogy a legjobbunkat nyújtsuk.
A mérkőzés:
ZTE — Ferencváros: 1-2 (1-0)
Zalaegerszeg, 17:00. 10.655 néző.
Vezette: Solymosi Péter (asszisztensek: Szert, Vígh-Tarsonyi; alapvonali jv.: Farkas Á., Bogár; tartalékjv.: Király)
ZTE: Demjén — Bolla, Lesjak, Bobál D., Tamás K. — Mitrovic, Bedi — Stieber Z., Holodjuk (Hudák, 17.), Radó (Barczi, 83.) — Ikoba (Grumic, 70.)
kispad: Szemerédi, Bobál G., Sebestyén, Gergényi
vezetőedző: dr. Dobos Barna
Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Frimpong, Civic — Zubkov (Nguen, 61.), Haratin (Leandro, 81.), Csonka, Varga R. — Szihnyevics (Priskin, 76.), Boli
kispad: Gróf, Heister, Dvali, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Ikoba (44.) illetve Leandro (88.), Nguen (90+2.)
Sárga lap: Hudák (65.), Stieber Z. (76.), Mitrovic (83.) illetve Boli (90.)

Árulkodó jelenet volt, amikor a sprint után a nyáron szerződtetett Olekszandr Zubkov két kezét a térdére tette, előrehajolt, és hosszú másodpercekig fújtatott – a 23. percben.
Pedig a Ferencvárost irányító Szerhij Rebrov mindent megtett, hogy frissítse csapatát a csütörtöki, Espanyol ellen 1–1-re végződő Európa-liga-csoportmérkőzés után: a Barcelonában látott kezdőcsapathoz képest hét helyen változtatott vasárnap délután a második fordulóból elhalasztott Zalaegerszeg elleni bajnokin, ám úgy tűnt, ólomlábakon mozognak a zöld-fehér labdarúgók. Az első tíz percben ennek ellenére magához ragadta a kezdeményezést a bajnoki címvédő, néhányszor körbeadogatta a hazai védelmet, ám kapura lövésig és helyzetig egyszer sem jutott el – ahogy az egész első félidőben sem. Mivel a mérkőzés első szabálytalansága a 13. percben történt, kellően folyamatos volt a játék ahhoz, hogy kirajzolódjon, mennyire hiányzik a mozgás, a dinamikus beindulás a Fradi játékából. Ezzel szemben a Zalaegerszeg azt a taktikát választotta, amellyel a legtöbbet hozhatta ki a mérkőzésből: remekül megszervezte védekezését, támadásban pedig elsősorban Stieber Zoltán megindulásaira, valamint Eduvie Ikoba testi erejére és gyorsaságára alapozott. És jól tette, mert a hazaiak szélsője az első negyvenöt percben rendre faképnél hagyta Eldar Civicet, a középcsatár meg parázs párharcokat vívott Abraham Frimponggal. Más kérdés, hogy annyira sohasem nyílt ki az újonc, hogy a gyors kontrák után sebezhetővé váljon. Így aztán hiába kígyóztak hosszú sorok a stadion előtt, hiába telt meg szinte csordultig a ZTE stadionja, helyzetet és veszélyes akciót csak elvétve látott a publikum. Ezzel együtt inkább a hazaiak előtt adódtak veszélyesebb lehetőségek, Dibusz Dénes háromszor is nagyot védett, igaz, a partjelző zászlaja mindhárom alkalommal a magasba emelkedett. A negyedik alkalommal viszont nem, ez pedig elég is volt a Zalaegerszegnek a vezetés megszerzéséhez: az amerikai csatár gyönyörű egyéni alakítása után lőtt a kapuba (1–0), ezzel a Fradi szempontjából a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, mert idegenben kellett fordítania a jól futballozó újonc ellen, amely az ősz meccseként tekintett a találkozóra.
Noha fásultnak tűnt a fővárosi együttes, a fordulás után csere nélkül folytatódott a meccs. Varga Roland és társai próbáltak eggyel magasabb fokozatba kapcsolni, Lovrencsics Gergő jobb oldali beadása centikkel suhant el a középen érkező Franck Boli előtt, az elefántcsontparti csatár később ollózással is próbálkozott, ám a zalaiak állták a sarat, és bár a kontrákra egyre kevesebb erejük maradt, a második félidő első negyedórája is úgy pergett le, hogy Demjén Patriknak egyszer sem kellett védenie.
Aztán a 65. percben szöglet után a korán megsérülő Oleg Holodjuk helyére becserélt Hudák Martin kézzel ért a labdához, ám a büntető sem segített a Ferencvároson, az eddig biztos ítélet-végrehajtónak számító Varga Roland a lécre lőtte a labdát. Néhány perccel később volt még átlövés, fejes, ám úgy tűnt, vasárnap este semmi sem sikerül az FTC-nek.

Az utolsó tíz percben kissé szétszakadt a pálya, az addig többnyire védekező hazaiak előtt több terület nyílt, bátrabban mentek előre, ám labdavesztés után azonnal visszatártak, így sokszor kettős falat kellett volna áttörniük a hajrára utolsó erőtartalékaikat mozgósító vendégeknek. Úgy tűnt, semmi sem segíthet rajtuk, ám a végjátékban két cserejátékos megvillant, s a Fradi mindhárom pontot visszahozta a sírból. A hazai hátvédek előbb egy szöglet után Leandrót hagyták üresen a kapu torkában, majd a hosszabbítás második percében Tokmac Nguen szép egyéni alakítása a győztes gólt jelentette. Néhány perc elég volt, hogy a pokolból a mennybe kerüljön a Fradi, a ZTE pedig ellentétes utat járjon be. Hiába játszottak fegyelmezetten a hazaiak, hiába szenvedtek a vendégek, a végén a fáradtabb csapat koncentrált jobban, a pihentebbnek pedig épp a hajrában lankadt a figyelme. 1–2
A Fradi teljesítette az első El-csoportmeccs utáni feladatot – ősszel még öt hasonló erőpróba vár rá.
Nyilatkozatok:
A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov szerint nagyon nehéz meccsük volt a ZTE ellen.
„Ahogy minden találkozónk nagyon nehéz lesz az El-csoportmeccsek után. Örülök a nehezen megszerzett három pontnak, és gratulálok a ZTE-nek, mert többet is érdemelt volna ezen a meccsen. Az első félidőben csak tartogattuk a labdát, és passzolgattunk, nem volt meg az az akarás, ami a szünet után már látható volt.”
A Nemzeti Sport arról kérdezte az ukrán trénert, hogy fáradtabbak voltak-e a játékosok az El-meccs után.
„Természetesen, főleg, hogy néhányuknál ez volt a legelső alkalom, hogy ezen a szinten játszott. A maximumot nyújtották Barcelonában, ami sokat kivett belőlük, főleg védekezésben. Ezért nagyon fontos a rotáció, láttuk is, hogy akkor tudtuk megfordítani a meccset, amikor beálltak a cserejátékosok.”

A zalaegerszegiek trénere, Dobos Barna nehezen találta a szavakat.
„Nagyon sokáig úgy nézett ki, három pontot fogunk szerezni, de minimum egyet. Javítani kell a támadójátékunkon, hiszen egy nullánál megszerezhettük volna a győztes gólt, de védekezésben is fejlődnünk kell, hiszen nem kéne pár perc alatt két gólt kapni. Szerencsénk sem volt, mert most is azt mondom, hogy Demjén Patrik esete kiállítást ért volna, de csak sárga lapot kapott az ellenfél játékosa. Sajnos ez benne van a játékban.”
Tokmac Nguen: — Nagyon nehéz és kemény mérkőzés volt, hiszen a hazai csapat komoly próba elé állított minket. Boldog vagyok, hogy végül sikerült fordítanunk, fontos három pontot szereztünk a bajnokságban. Hogy fáradtak voltunk-e? Az első játékrészben talán kicsit érződött, hogy két hosszú utazásunk volt a héten, ám jól mutatja a csapat erejét, hogy nem adtuk fel a legvégén sem, ennek pedig meglett a jutalma.
www.tempofradi.hu - www.nso.hu

Megjegyzések