Rebrov a Serie A-ba tartó játékosáról és az erősítésekről

Vezetőedzőnk egy ukrán portálnak nyilatkozott!
A footballua.tv riportere, Alekszandr Denisov készített hosszabb interjút Szergej Rebrovval, az FTC vezetőedzőjével a jelenlegi magyarországi járvány- és futballhelyzetről és a Ferencvárosnál végzett munkájáról. Kérdések, témák alapján olvasható a csakfoci.hu kivonata az interjúból.

“A játékosok, az edzők itt optimisták, és bíznak benne, hogy végig tudjuk játszani a bajnokságot…”

Mennyi a fertőzött, mennyire szigorú a karantén Magyarországon?
– A helyzet nem olyan súlyos és a karantén nem olyan szigorú, mint Ukrajnában. A hírekből tájékozódom a helyzetről, de közben folytatjuk az edzéseket, kis csoportokban.
www.facebook.com/SasGaborPhoto

Ezek szerint a magyarországi klubok nem mentek olyan szigorú karanténba, folytatták az edzéseket?
– Mindenki elment, a Ferencváros nem. Nekem ez fontos volt és a sportigazgatóval is megbeszéltük, hogy amíg az állam nem tiltja az edzéseket, 5-6 fős csoportokban tréningezünk, természetesen anélkül, hogy a játékosok érintkeznének. Egyelőre szerencsére minden rendben van.
Más kluboktól nem érte amiatt kritika, hogy folyamatosan edzenek a járványhelyzet kezdete óta, és jobb állapotban lehetnek, mint a többiek?
– Nekem a legfontosabb az, hogy az előírásokat ne szegjük meg, ahhoz pedig, hogy védve legyenek a játékosok, minden feltételt biztosítunk.
A kocsiból kiszállva egyenes az edzőpályára mennek a játékosok, és onnan egyenesen vissza haza.
Ezt betartjuk és reméljük, ez a továbbiakban is működni fog. Úgy hallottam, hogy a jövő héttől a többi klub is hasonlóképpen tesz majd.
Figyeltük a magyar sajtót és olyan híreket hallottunk, hogy akár már május elején újra elkezdődhet a bajnokság.
– Azt nem hiszem, hogy május elején. A szövetség három hetente konzultál a klubokkal, nagyjából egy héttel ezelőtt is megtörtént, majd abban maradtak a felek, hogy három hét múlva újra tárgyalnak a helyzetről. Ha el is kezdődne újra az NB I, akkor június 13. lehet a legkésőbbi időpont, ha addig nem tud elrajtolni a bajnokság, akkor már nem is fog. Az emberek, a játékosok, az edzők itt optimisták, és bíznak benne, hogy végig tudjuk játszani a bajnokságot
Ha el is indulna a bajnokság, egy hónap kell legalább, hogy a csapatok a márciusi szintre visszakerüljenek
– 4-5 hét az optimális felkészülés minden csapatnál. Ha csak 3 héttel a kezdés előtt jelenti be a szövetség, hogy folytatjuk, az nem elég, most olyan a helyzet az országban, hogy sokan nem a focival, az edzésekkel törődnek.
Elégedett a csapattal?
– Nincs olyan edző, aki mindennel elégedett lenne. De elégedett vagyok a hozzáállással, mind a játékosok, mind a vezetők részéről. Azt persze nem mondhatom, hogy most komfortos a helyzet, de jó a hangulat a klubnál, ezért is hosszabbítottam szerződést. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de számomra teljesen megfelel, ami jelenleg a csapatnál történik, látom a potenciált a klubban, a játékosokban.

“A magam részéről szeretnék Zubkovval a továbbiakban is dolgozni…”

A fizetéseket hogyan oldotta meg a Ferencváros a járvány ideje alatt?
– Kifizettek eddig mindent és mindenkit, szerintem jó döntést hozott ezzel az FTC. Ha elindul a bajnokság, akkor is megmarad a pénzünk, de a múlt hónapban a játékos, edzők, a klub minden dolgozója a koronavírus elleni küzdelem miatt lemondott a jussa nagyjából 15-20 százalékáról. Mindenki tiszta szívből megértette a kialakult helyzetet. De ha a bajnokság idő előtt véget ér, akkor a fizetések 20 százalékkal csökkenhetnek, úgy gondolom, mindenki szeretné, hogy folytatódjon az idény, mindenki játszani akar.
Az tényleg egy jó döntés a klub részéről, hogy mindent kifizetnek addig is, a játékosok egyéni döntése, hogy mennyit adományoznak ebből.
Alekszandr Zubkov Rebrov vezetése alatt kivirágzott, több országból meg akarják venni, hirtelen nagy érdeklődés támadt iránta. Állítólag alá is írt egy előszerződést az olasz Sampdoriával. Mi az igazság ebből?
– Ezt inkább az ügynökeitől kell megkérdezni, én nem tudom. Örülök, hogy szépen teljesít, mint ahogy azok az ukránok is, akik idejönnek. Ilyen volt Petrjak is, aki sajnos már távozott, de Haratinnal is elégedett vagyok. Az ukrán játékosok tisztelnek engem, tisztelik Magyarországot, a klubot. Zubkovnak elég nehéz volt a helyzete eleinte, hozzá kellett szoknia az itteni dolgokhoz, de mostanra megértette a követelményeket, és remélem, hogy továbbra is olyan játékosokkal dolgozhatok, akik tudnak és akarnak is fejlődni. A magam részéről szeretnék Zubkovval a továbbiakban is dolgozni, meglátjuk, mit hoz a jövő.
Haratin az ukrán és magyar válogatottba is kapott meghívót, és tanácsot is kért állítólag, melyik csapathoz menjen. Volt ilyen beszélgetés?
– Először a magyar nemzeti csapat hívta, sokat beszéltek Ihorral, aztán váratlanul Andrij Sevcsenko is bejelentkezett. Először nem feltétlenül akartam elengedi, jobbnak láttam volna, hogy előtte megerősítse nálunk a pozícióját.
Én azt mondtam neki, hogy az alapján is választhat válogatottat, hogy tetszik neki az ország, az itteni élet.
Végül a szíve alapján döntött, én pedig nyilván örülök, hogy Ukrajnát választotta.
Van egy „trend” az ukrán játékosokat illetően, hogy eligazolnak Magyarországra, Rebrov kezei alá kerülnek és egy más élet kezdődik a számukra. Várható-e további ukrán játékosok igazolása a Ferencvárosnál?
– Jövőre nem lesz már korlátozás a külföldi játékosokat illetően az NB I-ben. Továbbra is egyeztetünk a vezetőséggel, mert még mindig vannak olyan posztok, amelyeket lehet és kell is erősíteni. Azért szeretek ukrán játékosokkal dolgozni, mert ismernek és tisztelnek, de nem részesítek előnyben senkit, csak az számít – nemzetiségtől függetlenül –, hogy jó játékos legyen valaki. Haratin és Zubkov például már bizonyított a játékával.
Ha nem Magyarország, akkor hová menne tovább?
– Annyi országban voltam már, például Szaúd-Arábiában, hogy örülök, hogy a családom végre jó helyen van, kényelemben él, a kislányom is itt jár óvodába, a fiam közben Londonban él. Csak az Isten tudja, mi lesz a jövőben, de itt jól érzem magam, szeretek itt dolgozni.
Visszamenne-e a Dinamo Kijevhez?
– Bármi megtörténhet, nekünk, edzőknek nem úgy van, mint a játékosoknak, hogy 5 éves szerződést kötnek, itt bármikor történhet valami, mindenre fel kell készülni.
Forrás: www.csakfoci.hu


Megjegyzések