Rebrov Tokmac lehetséges távozásáról

A Mester nem köntörfalazott ezúttal sem!

Egyedülálló edzőtáborozás vár Szerhij Rebrovra, a Ferencváros ukrán szakvezetőjére, akinek még sosem kellett ilyen rövid idő alatt felkészítenie csapatát egy szezonra.

– Hogyan telt a téli szünet?
– Jólesett pihenni – mondta lapunknak Szerhij Rebrov, a Ferencváros 46 esztendős ukrán vezetőedzője. – Nekem ilyenkor az a legfontosabb, hogy minden egyes pillanatot a családtagjaimmal tölthessek, hiszen év közben rengeteg időt vagyok tőlük távol. Hol a Népligetben van dolgom, hol mérkőzésre utazunk, az elmúlt időszakban szerencsére a külföldi utakból is sok volt. Arról nem beszélve, ha odahaza is vagyok, sokszor a futball, a taktika, az elemzések járnak a fejemben, így inkább csak testben vagyok jelen.  


 

– A játékosokat arra kérte, hogy engedjék el magukat, a téli szünetben ne foglalkozzanak a labdarúgással. Edzőként teljesen ki tud kapcsolni?
– A játékosok megtehetik, én nem. A futballistákat leginkább mentálisan terhelte meg a mögöttünk hagyott időszak, egymást követték a mérkőzések, állandóan csúcsformában kellett lenniük. Arra kértem őket, lazítsanak, legyenek ők is a családjukkal, és feltöltődve térjenek vissza. Az újabb céljaink már megvannak, szeretnénk bajnokok lenni és megnyerni a Magyar Kupát. Egyik sem lesz könnyű. Nekem a szabadság alatt is állandó kapcsolatban kellett lennem a stábtagokkal és vezetőkkel, és bevallom őszintén, a találkozók elemzésétől sem sikerült elszakadnom, a téli szabadság alatt is számtalan meccset értékeltem.

– Ortodox keresztényként szerdán ünnepli a karácsonyt, csakhogy közben már Spanyolországban készül csapatával a tavaszra. Este azért koccint egyet az ukrán futballistákkal?
– Hosszú évek óta olyan európai országokban élek, ahol december végén ünneplik karácsonyt, így a családunkkal már hozzászoktunk, hogy olyankor is együtt vagyunk. De ukránként nekünk mégiscsak a január hatodikai ünnep a legfontosabb, ilyenkor a legtöbb család leül odahaza, az asztalok megtelnek finomabbnál finomabb falatokkal, és éjszakába nyúlóan beszélgetünk. Gyerekkoromban mi is így töltöttük ezeket az estéket.

– A spanyolországi edzőtáborban mit tart a legfontosabbnak?
– Azt, hogy együtt legyünk, s reggeltől estig csapatként készüljünk. Az edzőtáborok azért is fontosak, hogy a labdarúgók a felkészülés ideje alatt ne járjanak haza, ahol akarva-akaratlanul is családi gondokkal kell megbirkózniuk. A legtöbbjüknek kisgyermeke van odahaza, ki ne tudná, milyen nehéz így megfelelően pihenni. A munkában hiszek, márpedig itt erre jó lehetőségünk van.

– Marbellába utaztak, ahol annak idején a Dinamo Kijevvel többször edzőtáboroztak. Szándékosan választotta ezt a helyszínt?
– Kétségtelen, hogy Marbellának ezt a részét úgy ismerem, mint a tenyeremet. Volt, hogy majd' egy hónapot töltöttünk itt a Dinamóval. Az időjárás sem mellékes, mert míg odahaza eső és havazás várható a következő napokban, itt tizennégy-tizenöt Celsius-fok is lehet. Szóval, minden szempontból jobb ilyenkor itt lenni. 

– Kemény edzőpartnereket szeretne?
– Csak annak van értelme. A vírus miatt számos csapat programja borult, sokan odahaza maradnak, így nem könnyű megfelelő partnereket találni. De biztos vagyok benne, hogy ezt a feladatot is megoldjuk. Kemény, harcos ellenfeleket szeretnék. A mostani felkészülés nekem is egyedülálló, sosem kellett még ilyen rövid idő alatt felkészítenem a csapatomat az előttünk álló szezonra. Nem mindennapi kihívás lesz ez a szakmai stábnak.

– Mekkora változás várható a keretben?
– Meglátjuk.

– Tervez egyáltalán változást?
– Egy csapat öltözőjében mindig szükség van vérfrissítésre. Korábban sokszor hangsúlyoztam, és ez a mostani átigazolási időszakra is igaz, aki motivációját vesztette és aki nincs megfelelő állapotban, annak távoznia kell. Nincs sok időnk a változtatások végrehajtására, ezt is rövid idő alatt kell megoldanunk.

– Azt hallani, hogy Tokmac Nguen iránt több klub is élénken érdeklődik. Mit gondol, a Ferencvárosban marad?
– Remek szezont produkált, nemcsak a bajnokságban játszott jól, hanem a Bajnokok Ligájában is megmutatta, mekkora lehetőség van benne. Gyors, veszélyes játékos. A futballisták sorsa ilyen, ha jól teljesítenek, felhívják magukra a figyelmet. Az elmúlt időszakban többször is beszéltem vele, rendkívül jó hozzáállású fiú, tiszta szívéből tiszteli a Ferencvárost. Ha a klub megfelelő ajánlatot kap érte, és ő is úgy dönt, hogy megéri távozni, semmi kétségem afelől, hogy megérdemli a lehetőséget. Ettől függetlenül remélem, nálunk marad, és hasznunkra lesz az újabb céljaink elérésében. 

www.nso.hu

 

Megjegyzések