Jókor jött pofon

A Puskás Akadémia csúnyán megviccelt minket.
Puskás Akadémia — Ferencváros: 4-1 (1-1)
Felcsút, Pancho Aréna, 18:00. 3.864 néző.
Vezette: Berke Balázs (asszisztensek: Berettyán, Albert; alapvonali jv.: Solymosi, Pintér Cs.; tartalékjv.: Szalai D.)
Puskás Akadémia: Hegedüs L. – Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Nagy Zs. – Van Nieff (Spandler, 81.) – Radics (Urblík, 23.), Knezevic, Sós (Kiss T., 88.) – Henty, Vanecek
kispad: Tóth Ba., Tamás N., Hegedűs J., Fülöp
vezetőedző: Hornyák Zsolt
Ferencváros: Gróf — Botka, Frimpong, Leandro (Boli, 77.) — Szerető (Lovrencsics G., 65.), Spirovski, Ihnatenko, Civic — Bőle (Isael, 62.), Priskin, Varga R.
kispad: Dibusz, Rui Pedro, Dvali, Csonka
vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gól: Sós (40.), Knezevic (58. – 11-esből), Urblík (79., 84.) illetve Spirovski (13.)
Sárga lap: Radics (9.), Hadzsiev (13.), Henty (26.), Knezevic (90+1.) illetve Bőle (51.), Varga R. (61.)

Pedig minden úgy indult, ahogy a Ferencváros tervezte. A zöld-fehérek magukhoz ragadták a kezdeményezést, rövid idő alatt megszerezték a vezetést, és uralták a játékot.
Mégis vereség – sőt kiütés! – lett a vége… Hogy miért?

Mert a ferencvárosiak nem használták ki, hogy az első félidőben könnyedén megszerezhették volna a második góljukat, alighanem eldöntve ezzel a mérkőzést. Ehelyett alapos verést kaptak, nem mindennap fordul elő az FTC-vel, hogy a vezetés megszerzése után négy gólt kapjon.
Pedig Sztefan Szpirovszki nem akármilyen góllal tért vissza a Ferencváros kezdőcsapatába, ahhoz képest, hogy az északmacedón játékos november óta nem játszott mérkőzést, jól sikerült mozdulat volt. Hosszú hónapokat hagyott ki sérülés miatt, most első kapura lövéséből gólt lőtt – nem is akármilyet! Szerhij Rebrov vezetőedző a csütörtöki, Suduva elleni Európa-liga-selejtező miatt felforgatott csapatot küldött pályára, a felcsúti bajnoki mérkőzésen jobbára azoknak adott lehetőséget, akiknek játékra van szüksége.
De Rebrov mást is kitalált erre a napra, amely – a jelek szerint – nem jött be.
Meglepő módon nemcsak a játékosokkal variált, hanem a hadrendet is megváltoztatta. Különös húzásnak tűnt, hogy az ukrán vezetőedző az eddig jól bevált szisztémát, a négy védő előtti két szűrős és a három támadó középpályás előtti csúcsékes felállást ezúttal három belső védős formációra alakította. Botka Endre, Abraham Frimpong és a rutinos Leandro futballozott a védelem tengelyében, a két szélen pedig fel-le száguldozott a hol visszazáró, hol a támadásokat segítő Szerető Krisztofer és Eldar Civic. Egyértelműen jobban kezdett a Ferencváros, negyedóra sem kellett neki, hogy máris előnybe kerüljön.
Látszólag jól működött minden, Szerhij Rebrov a gól után felírt magának valamit a farzsebéből előkapott noteszébe. Hogy mit, nem tudni, ám ha azt, hogy a győzelemhez kevesebb egyéni hiba kellene, akkor a fején találta a szöget. A vendégek ugyanis hiába uralták a játékot, hiába játszottak fölényben, a szünet előtt Civic elpasszolt labdájával – némileg váratlanul – egyenlített a Puskás Akadémia, hogy aztán a szünet után kiüsse az ellenfelét.
Az oldalvonal mellett Rebrov mintha nem akarta volna elhinni, hogy kikapnak a mérkőzésen, sorra cserélte be a támadó vénával megáldott játékosait. A sérülésből felépülő Isaelt, a közelmúltban szerződtetett Franck Bolit is pályára vezényelte – mindhiába…
A felcsútiak a fordítás után lendületbe jöttek, sorra alakították ki a helyzeteket, a vendégek ekkor már hitehagyottan szaladgáltak a pályán. A csereként beálló Urblík József nem akármilyen napot fogott ki, előbb mesterien bombázott a kapuba, majd olyan gólt emelt a tehetetlenül álló Gróf Dávid kapujába, amelyet idős korában is emlegethet.
A Ferencváros nem villogott a Pancho Arénában, csak bízhatunk benne, hogy a kínos vereség nem tépázta meg a csütörtöki Európa-liga-visszavágóra készülő társaság önbizalmát.
A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov nehezen találta a szavakat a találkozó után.
„Az első félidőben voltak helyzeteink, lőttünk egy gólt, de a végén sajnos kaptunk is egyet. A szünet után az intenzitásban láthattunk nagy különbséget. Természetesen átbeszéljük ezt a játékosokkal, és az edzéseken dolgozunk azon, hogy ez eltűnjön. Nem könnyű a Suduva elleni meccs után két nappal játszani, most készülünk a visszavágóra. Nem tudom megmondani, mi volt a fordulópont. Úgy gondolom, hogy a Puskás játékosai ma jobban akartak nyerni. Ezt kell megkérdezniük maguktól a fiúknak: vajon miért akartak jobban?A saját hibáinkból kaptuk a gólokat és nem volt vezéregyéniség a pályán.”
Rebrov ezután arról beszélt: nehéz 11 teljesen új játékossal kiállni a hétközi nemzetközi mérkőzéshez képest. A Nemzeti Sport újságírója ezért megkérdezte: a „B-csapat” nincs játékban, nem elég motivált vagy nem elég jó?
„Ezek nem egyéni problémák. Ez az én felelősségem. Át fogjuk nézni a játékosokkal, ki hibázott, és csapatként fogjuk megoldani. Nálunk nincsen A- vagy B-csapat, mindig az van a pályán, aki a legjobb kondícióban van.”


A Puskás Akadémia FC trénere, Hornyák Zsolt először is köszönetet mondott csapatának.
„Gyerekes hibával hagytuk a Ferencvárost előnybe kerülni, de Sós Bence góljával visszajöttünk. Nagyon éreztem a szünetben a csapaton, hogy akar nyerni és tud is nyerni. Éreztem az öltözőben a nagy belső erőt, hogy ez a csapat ma nyerni fog.”
A Nemzeti Sport kíváncsi volt arra: mennyit gondolkozott azon, hogy a gól előtt hibázó, ifjú Radics Mártont már a 23. percben lecserélje?
„Nagyon féltem attól, hogy tönkretesszük Marcit a cserével, de lehetett érezni, hogy kiesett a meccsből, nyomot hagyott rajta a hibája. Ez a fiatalság ára, benne vannak ezek a hibák. Remélem, gyorsan átmegy rajta, megrázza magát, főleg egy győztes meccs után. A csere után rögtön megsimogattam. De van annyira intelligens, hogy egyedül is túltegye magát rajta.”
A helyére Urblík József állt be, aki aztán két góljával tette kiütésessé a győzelmet…
„Urblík az előző meccsen nagyon gyenge volt, ezért sem kezdett. De most megmutatta, hogy talán a kezdőben a helye, számolni kell vele, nagyon örülök neki.”
Végül röviden arra a kérdésre is válaszolt, hogy mit kért játékosaitól a szünetben?
„Azt kértem, hogy focizzuk le a Ferencvárost.”

Csütörtökön javítanunk kell!

www.tempofradi.hu


Megjegyzések